A vérkeringésünk dolga szervezetünk sejtjeinek ellátás

0
120

Vérünk a szükséges anyagokat szállítja a megfelelő helyre a testünk számára, a felesleges anyagokat viszont elszállítja.

A vér folyékony szövet, testünk létfontosságú testnedve. Fő feladata az oxigén és egyéb tápanyagok eljuttatása a sejtekhez, valamint a szén-dioxid és a salakanyagok elszállítása a kiválasztás színhelyére. Vérünk továbbá részt vesz a teste védekező felépítésében, a hőmérséklet szabályozásban és a hormonok szállításában is. Biztos mindenkinek feltűnt már, hogy a vérnek fémes és enyhén sós íze van, színe pedig vörös.

A vér zárt érrendszerben mozog (ez hívjuk vérkeringésnek), a szívtől artériákban halad a test különféle irányába, vissza a szív felé pedig vénákban. Vagyis megkülönböztetünk artériás, illetve vénás vért.  Az artériás vér az oxigén telítettségtől élénkpiros, a vénás vér pedig a széndioxid túltelítettségtől sötétvörös.

Egy felnőtt embernek 5-5,5 liter vére van. Ebből a mennyiségből a test körülbelül 0,5 litert „vérraktárakban” raktároz, mely szükségszerűen felszabadítható. Ezek a raktárak a szívben, a tüdőben, a bőr alatti vénás fonatokban, a májban, a lépben és a hasi szervektől eredő vénákban találhatóak. Egy egészséges ember a tartalékvérből 0,5 liter vért képes pótolni anélkül, hogy szövetkárosodás lépne fel.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ