Valójában mennyi alvásra van szükségünk?

0
174

Rengeteg tanulmány jelent már meg az alvásról és arról, hogy napi hány óra lenne belőle az elegendő, ahhoz, hogy egészségesen tartsuk szervezetünket. Mindannyian mások vagyunk, máshogy töltődünk, regenerálódunk. Sőt míg valakinek elég 7-8 óra alvás, addig mások 10-12 óra alvás után érzik csak kipihentnek magukat. Lássuk mire figyeljünk, ha az alvásról van szó.

Alvászavar

Az alvászavar azt jelenti, hogy valamiért nem tudunk rendesen aludni, forgolódunk, többször felkelünk, megébredünk, nem vagyunk sosem kipihentek. Ha sokáig fennáll ez a probléma előbb utóbb csökkenni kezd a munkaképességünk, állandó fáradtságérzés jelentkezik, nő a különböző testi és szellemi betegségek kockázata.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, ha nem tudsz megfelelően aludni, mindenképp keresd fel orvosod, hiszen a hosszú ideig tartó kialvatlanság súlyos problémákat okozhat.

Mennyi ideig aludjunk?

Igazából megfelelő és pontos óraszám nincs, hiszen mindenkinek mások az igényei. Persze azért van egy átlag, ami a legtöbb emberre jellemző, a felnőtteknél ez általában a 7-9 óra, de mások akár 6 óra alvás után is vígan elvannak. A rendszeres túl sok alvás pedig akár depresszióra és krónikus fáradtságra is utalhat.

Ahhoz, hogy megfelelően aludjunk és kipihentek legyünk elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal mit bírunk. Akik állandóan alváshiányban szenvednek – 5 vagy annál kevesebb órát alszanak az éjjel  – nagyobb kockázattal lesz magasvérnyomásuk, vagy más szív-és érrendszeri problémájuk.

A nem megfelelő alvás növeli az elhízás, a cukorbetegség, a depresszió, az alkoholizmus és az autóbalesetek kockázatát is.

Aludjunk jól

Feküdjünk időben, ha tudunk lehetőleg éjfél előtt. Lefekvés előtt ne tévézzünk, mobilozzunk inkább olvassunk. Igyunk elalvás előtt nyugtatót teát, macskagyökért, vagy citromfüvet. Mozogjunk rendszeresen, hogy testünk is kellőképp elfáradjon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ