Tévhitek a pattanásos bőrről

0
196

Sokan szenvednek a pattanásos bőr problémájával, mellyel kapcsolatban számos mítosz kering az interneten és a köztudatban. Természetesen mindenki más, és mindenkinek más praktikák válnak be, a következő 10 tévhitet azonban jobb tisztázni, mielőtt teljesen elvesznénk az akné-mítoszok végeláthatatlan labirintusában.
1. A csokoládé és a zsíros ételek okozzák a pattanásokat.
Habár a helyes táplálkozás nagyban befolyásolja a külsőnket, és így a bőrünket is egyaránt, a csokoládé, és a zsíros ételek efféle mítikus hatása csupán egy hiedelem. Nem a csokitól lesz pattanásos a bőrünk. Az egyetlen élelmiszer, ami bizonyítottan befolyásolja az aknés bőr állapotát az a jódozott konyhasó. Ha mégis azt véljük felfedezni, hogy bizonyos ételek hatással vannak a bőrünk állapotára, érdemes allergiára gyanakodni.

2. A pattanásos bőr csak a serdülő korban jellemző.
Valóban, a pattanásos bőr leginkább a tinik életét keseríti meg, azonban olykor babák arcán is megjelenthet 1-1 pattanás, illetve akadnak felnőttek akik nem növik ki a pattanásos bőrt. A nőknél továbbá előfordul, hogy a menopauzáig jelentkezik náluk ez a bosszantó jelenség.

3. Csak addig kell kezelni az aknés bőrt, amíg a tünetek mutatkoznak. A tünetmentes időszak nem jelenti azt, hogy megoldottuk a problémát, és az aknés bőrre használt szerek tökéletesen kifejtették a hatásukat. Ezen szerek használatát csak akkor hagyjuk abba, ha azt a bőrgyógyászunk javasolja, önállóan soha.

4. Az akné gyógyítható.
Sajnos még nem lehet gyógyítani az aknés bőrt, de már egyre jobban kezelhető.

5. Az akné csak szépséghiba.
Az akné nem csak a kinézetünket befolyásolja, de a hangulatunkat és lelki állapotunkat is. Súlyosabb esetben depresszióhoz is vezethet, az aknéval küzdők hajlamosak elzárkózni a társas élettől.

6. Fertőzés okozza az aknét.
Nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis több összetevő okozza az akné kialakulását. Befolyásolják hormonális problémák, illetve genetika is.

7. A pattanások a stressz hatására alakulnak ki.
Ez ilyen módon nem helyes, az azonban igen, hogy a pattanások nagyon is stresszessé teszik az embert.

8. A hegesedést nem lehet gyógyítani.
Sokunkat érint az a probléma, hogy a pattanások után apró hegek maradnak a bőrünkön. Manapság azonban ez könnyű szerrel legyőzhető, illetve a megfelelő bőrápoló szerekkel meg is előzhető. A legjobbat viszont akkor tesszük magunkkal, ha nem önállóan körömmel esünk neki az arcunknak, hanem kozmetikusra bízzuk a tisztítást.

9. A napozás segít eltüntetni a pattanásokat.
Nincs bizonyított a jótékony hatása a napozásnak a pattanásos bőrre. Viszont arra érdemes figyelni, hogy a legtöbb pattanás elleni krém napérzékenységet okoz, így még veszélyesebb huzamosabb ideig a napon tartózkodni.

10. A pattanások a nem megfelelő higiénia miatt alakulnak ki.
Az akné kialakulásában nem a kosz és a zsíros bőr a fő okozó. Természetesen káros, ha a koszos kezünkkel piszkáljuk az arcunkat, abba a hibába viszont ne essünk, hogy túltisztítjuk a bőrünk, mivel ez bőrszárazsághoz vezet, amely tovább rontja a helyzetünket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ