Természetes hajtisztítók, sampon helyett

0
190

Nagyon érzékeny a bőröm, és ez igaz a fejbőrömre is. Míg az arcunkra nem lehetetlen találni megfelelő terméket, elérhető áron, ez a hajunknál sajnos nem így van. A samponokban található kemikáliák hosszútávon egészségtelenek és tönkre is tehetik bőrünket, sőt akár érzékenység is kialakulhat, ahogy az az én esetemben történt. Ezek az anyagok, mint pl. a szilikon és a nátrium-lauril-szulfát kiszárítják a fejbőrt, és rátapadva a hajszálakra elnehezítik azt.

Sokak szerint a természetes, szerves anyagokat tartalmazó samponok használata a megoldás, ezeknek azonban nagyon borsos áruk van, így érdemes alternatív házi prakikák után nézni, mint pl. a szódabikarbónás-ecetes hajmosás, illetve házi készítésű samponok.

A szódabikarbónával és ecettel történő hajmosás pofon egyszerű. Kis vízzel nedvesítsünk meg kb. 1 evőkanál szódabikarbónát, és ezt masszírozzuk a fejbőrünkbe és a hajunkba, picit hagyjuk hatni, majd vízzel öblítsük le. Ezután a balzsamot helyettesítve 1 evőkanál ecetet vagy almaecetet keverjünk fel egy pohár vízben, öntsük a hajunkra, szintén várjunk 1-2 percig, majd öblítsük ki alaposan.

Ami pedig a házi készítésű samponokat illeti, nemrégiben egy vegán barátnőm ajánlott nekem egy házi sampon receptet, miután elpanaszoltam neki a bánatom, hogy már egyszerűen nem tudok milyen terméket használni a fejbőrömre, annyira irritálja minden. Ez a sampon kicsit összetettebb mint az előző szódabikarbóna-ecet kombináció, ehhez is kell szódabikarbóna, 2-3 evőkanálnyi, 1-2 teáskanál só, 1 fél citrom leve és 3 csepp teafaolaj. Összekeverjük a hozzávalókat majd belemasszírozzuk a fejbőrünkbe, 1-2 perc után pedig leöblítjük.

Elsőre lehet furcsa lesz, hogy nem óriási illatos habokban fürdünk, azonban az eredmény kárpótol, megér ennyi áldozatot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ