A táncterápia – A ritmus és a mozgás gyógyító ereje

0
241
Táncterápia

A táncterápia hogyan gyógyít?

A táncterápia során a terapeuta úgy tekint a testre, mint a páciens életének történéseit összegyűjtő és megőrző információs bázisra. A táncterápia mindig az egyént állítja a középpontba.

A táncon keresztül felszabaduló emlékek újraélésének, újragondolásának folyamatán vezet keresztül. Ezeket az információkat mindannyian sejtjeinkben tároljuk. Testünk fogantatásunk pillanatától kezdve sejtszinten tárol minden általunk megélt élményt, emléket, sokkhatást.

A tánc, mint az információk feldolgozásának lehetősége

Új nézőpontot és kapcsolatot alakíthatunk ki ezeknek a régi élményeknek az újraélésével, felszínre kerülésével. A táncban, mint az önkifejezés eszközében tudatosíthatjuk, felülvizsgálhatjuk, újraprogramozhatjuk automatizmusainkat, rosszul rögzült vagy rossz mintáinkat.

A test bölcsessége, a nonverbális üzenetek és a kreatív lehetőségek nagy jelentőséggel bírnak ebben a terápiás módszerben. A betegséget, tüneteket inkább jelzésként értelmezhetjük, mely megmutatja, hogy hol tartunk most éppen az életünkben, mi az, amin változtatni kellene.

Táncterápia

A tánc ősi kifejezésmód

Az emberiséget kezdetei óta kíséri, támogatja és gyógyítja az emberek életében jelen lévő a tánc. A táncos rituálék a közösségi élet szerves részét képezték, egyfajta rendszert, ritmust adva életüknek: termékenységi táncok, születési rituálék, az évszakok táncai, férfiasság táncok, harci és béketáncok stb

A ritmus összeköt minket a világ egészével, az univerzumon át a legkisebb közösségig. A természet közelében, még annak részeként élőknek ez nem jelent gondot, hiszen ebben a természetes ritmusban élik életüket. A mai embernek, a „ritmusokon túl” kell élnie, kiszolgáltatva a külvilág elvárásainak, a természettől, természetességtől egyre távolodó művi világban.

Táncterápia

A táncterápia sajátosságai

A táncterápia alkalmat kínál mindennapi életünk történéseinek, a test és lélek állapotainak, sérüléseinek együttes felfedezésére. Megmutatja, hol vagyunk nyitottak, hol zárkózunk el, hogyan reagál testünk a történésekre. Önismeretre tehetünk szert a mozgás, a tánc által, melynek hatására az egyén elindulhat a gyógyulás útján.

A tánc, mint önismereti lehetőség

Napi életünkben rendszerint mindaddig nem foglalkozunk azzal, hogy mit érez a test. ameddig ki nem alakul egy kínzó tünet – vagy akár már egy betegség. Testünk finom jelzései soha nem hazudnak! A gyomor összehúzódása, ha találkozunk valakivel, egy szemhéjrezgés, amit nem lehet leállítani, a bőr kipirosodása, az önkéntelen mosoly, a szív tájékát elöntő meleg, az élettel telt csípő – még a nyelvünk is őrzi ezeket a kifejezéseket!

A tánc, a mozgás képes megtisztítani a testet az újfajta energia segítségével az áramlást akadályozó „kövületeket”. Lelki vagy fizikai traumák által létrejött „betokosodott” információkat képes felülírni A tánc képes mindezeket az információkat átmozgatni, új kapcsolatokat létrehozni, új kötéseket teremteni. Ehhez természetesen rendszerességre és időre van szükség,hiszen –mint tudjuk- a lélek sebei lassan gyógyulnak.

Táncterápia

A táncterápia forrásai, felhasználási területei

A táncterápia a klasszikus táncból, a pszichoanalízisből, és a mozdulatelemzés módszeréből alakult ki. Ezeknek a módszereknek a tapasztalataiból, eredményeiből táplálkozik a táncterápia elmélete és módszertana.

A táncterápia pszichoszociális, pedagógiai, egészségügyi területen használható leginkább. A rehabilitációban, fejlesztésben résztvevő szakemberek is egyre inkább alkalmazzák. A táncterápia a mozgásnevelés, a szociális munka, a gyógy- és különleges pedagógia, az általános gyógyászat, a pszichológia, a pszichoterápia, a gyermek- és felnőttképzés, a sport területein tud leginkább hatékonyan működni.

A táncterápia hatására elérhető lehetséges eredmények:

  • Testtudat fejlesztése
  • Traumatikus információk feltárása és feldolgozása
  • Gyógyulás, változás nehéz élethelyzetekben a stressz oldásának hatására
  • Alkotókészség, kreativitás fejlesztése
  • Önismeret növelése, kapcsolatok működtetésének javítása
  • Kommunikációs képesség fejlesztése

Ha úgy érzed, hogy nagyon fáj ott benn,begörcsöltél, hogy nem vagy jóban magaddal, ha szétszórt vagy – keress egy terapeutát és hívd segítségül a táncterápiát! Lélekgyógyászat, önismeret és képességfejlesztés, mozgás, öröm egyszerre! Kell ennél több?

További cikkeink a mozgás különböző formáiról

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ