Őszi vitaminbombák 2.

0
55

Füge

Az érett füge puha tapintású, ha összenyomjuk. Íze édes. Éretlenül nem érdemes vásárolni, mert igaz, hogy néhány nap alatt otthon megérik, de az íze nem lesz olyan zamatos.

Hatása?

A füge nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ilyenek például az A-, B1-, B2- vitamin, továbbá antioxidánsokat és ómega 3 zsírsavakat. Magas a kálium tartalma is, így segíti a vércukorszint stabilizálását. Kalciumban és rostban gazdag.

 

Alma

Az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Nyáron is népszerű némelyik változata, de az igazi szezonja az ősz és a tél. Néhány fajtája akár egész tavaszig eltartható. Az itthon termelt almák nagyon finomak és zamatosak.

Hatása?

Az alma húsa 10-12%-ban gyümölcscukrot tartalmaz, továbbá nagy mennyiségben rostot és C-vitamint is. Jelentős az A-, B-vitamin, valamint a kalcium, a foszfor, a magnézium, a kálium és a kéntartalma is. Rostanyaga a pektin, sokféle jótékony hatást gyakorol a szervezetre. A pektin kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segíthet a magas várnyomásúaknak.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ