Önértékelés, önbecsülés, önbizalom – Önös, mégsem önzés!

1
476
Önértékelés gyermekkorban - itt alakul ki elsődlegesen

Önértékelés emberi kapcsolataink és bővülő tapasztalataink tükrében

Önértékelés: mit jelent ez a szó? Mennyire befolyásolja az életedet?

Önmagad “értékelése” folyamatosan zajlik benned is öntudatra ébredésed kezdete óta! Ebben a folyamatban a benned folyton zajló monológra adott válasz fogja meghatározni azt, hogy mit is gondolsz magadról, milyen önképpel rendelkezel, mit KÉPzelsz magadról, mire tartod KÉPesnek magad.

Előre szólok, hogy ez a cikk nem szakember tollából származik! Mindössze egy gondolatmenet a témáról, mely 40 év saját megfigyelései, küzdelmei, valamint mások megosztott tapasztalatai alapján összegződött.

Ha csak egy-két számodra hasznos gondolatot – vagy akár továbbgondolásra érdemes kérdést- találsz benne, elérte a célját 🙂 Megköszönöm, ha hozzászólva megosztod velünk a véleményedet, saját meglátásaidat!

Önértékelés - kérdések és válaszok életünk végéig!

Önértékelés a gondolatok malmában

Rengeteg kérdés kering bennünk állandóan: Mennyit érek? Értéket adok-e a világnak? Értékes vagyok úgy, ahogy vagyok? Számít-e valakinek, hogy vagyok, hogy itt vagyok? Vajon tényleg szeret a párom-fiam-lányom-apám-anyám-testvérem- …? Lehet engem szeretni? Megérdemlem a szeretetet? Sikerül-e, amit elterveztem?

A másoktól kapott visszajelzések alapján is gondolunk magunkról sok mindent: Azt mondta xy is, hogy béna vagyok! …nem értékel engem, lenéz, megaláz. Milyen gyáva is vagyok, hogy eltűröm, amit …velem tesz! Nem beszélget velem …, nem is érdekli, mi van velem..és hasonlók.

Azonosulás a tulajdonságainkkal

A visszajelzések nagy része nem is rólad szól, hanem a másik emberről, de mégis magadra veszed, mert megerősítésnek tartod, hiszen te is ezeket gondolodhiszed magadról -legyen az rád nézve kedvező, akár nem.

..és mindezek alapján jönnek sorban a magunkról kialakított “vélemények” arról, hogy kik vagyunk, milyenek vagyunk: gyenge vagyok, csúnya vagyok, lúzer vagyok, lusta vagyok, ügyetlen vagyok, buta-nyomulós-kövér-sovány-alacsony-magas-kancsal-lóarcú-kapafogú-ragyás bőrű-x-lábú vagy éppen karika…tessék kiválasztani, amelyik tetszik..

Az is érdekes, amiket egy-egy döntéshelyzetben gondolunk: Úgyse sikerül, a múltkor már megpróbáltam, akkor se jött össze..! Ugyan, nekem erre sose lesz pénzem-időm-társam-lehetőségem, nem olyan az időjárás, nem bírom, nem tudom..és már le is beszéltük magunkat anélkül, hogy valóban próbára tettük volna képességeinket, igaz? Talán még ismerős is?

A lényeg, amit érdemes észrevenni, hogy a legtöbben nem tulajdonságként veszik a felsoroltakat, hanem azonosságnak. Önmagukat azonosítjuk vele!

A … VAGYOK meggyőződése rendkívül erőteljes hatású mindkét előjellel. 

KÉPes vagy rá? Van KÉPed hozzá? Mit KÉPzelsz magadról?

Gondolj csak bele! Ha azt KÉPzeled magadról, hogy te egy gyenge ember vagy, akkor így is lesz, mert így teszel. Nem viszel erőt semmibe, mert azt HISZED, hogy nincs benned. BENNED nincs, tehát belőled hiányzik!

Nem TE VAGY a gyenge, ahogyan most hited szerint van- hanem hiányzik BELŐLED. Nyelvünk nagyon bölcsen ezt ennyire egyértelműen megkülönbözteti. Már elfelejtettünk figyelni erre..

Ha viszont az gondolod, hogy te egy SIKERes ember vagy, ugyanez a helyzet, csak pozitív kimenetellel! Sikeres vagy -van valamid NEKED, de nem te magad vagy az! SIKERülni fog, -ha EZT hiszed el, akkor így is lesz!

Henry Ford találóan ezt így fogalmazta meg:

“Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!”

Önértékelésünk alapvetően határozza meg az életünket, ezt valóban kár lenne vitatni, azt gondolom.

Te melyik csoportba tartozol?

Az embereknek alapvetően három fő csoport figyelhető meg ebből a szempontból, illetve inkább úgy mondanám, hogy mindannyian haladunk valamelyikből a másikba.

Egészséges önértékelés

Önbizalom - Egészséges harmónia

Az első csoportba az egészséges, kiegyensúlyozott, mosolygós, tettre kész, bizakodó embereket vehetjük. Ők megfelelő önismerettel rendelkeznek, egészséges önbizalommal, helyén kezelt önbecsüléssel, hittel és tisztelettel vannak saját képességek iránt. Könnyű őket felismerni: nagyon kevesen vannak!

Önértékelés újrahangolva

A másik csoport tagjai az önmagukat kereső emberek, akik már felismerték, hogy többre képesek annál, mint amit eddig hittek magukról.

Jellemző rájuk a folyamatos, mindent megkérdőjelező, önismeretet fejlesztő tevékenység, szeretnek egyedül is lenni, különösen a természetben. De szívesen kapcsolódnak másokkal is, figyelve, tanulva, érdeklődve, nyitottan a másikra.

Ők azon munkálkodnak, hogy megértsék, mi mozgatja őket, majd elengedjék, semlegesítsék azokat a dolgokat, amik visszatartják őket saját boldogságuktól, boldogulásuktól.

Ez idővel és sok belső munka árán (!) eredményez majd egy derűs, nyugodt, harmonikus lelkületű személyiséget, akinek már nem a külvilág visszajelzései fogják meghatározni, hogy mit is gondoljon önmagáról.

Önértékelés - harmóniában önmagunkkal

Nyugodtan és bátran vállalja minden jó és kevésbé előnyös tulajdonságát. Tudja azt, hogy éppen ezektől egyedi és megismételhetetlen, ettől igazán különleges! Úgy veszem észre, egyre többen vannak.

Amikor újra kell építeni a képet

Mások azonban nem ilyen szerencsések! Bennük önmagukról a gyermekkorból hozott, vagy későbbi kapcsolatok során szerzett sérüléseik miatt megsérült kép él, ez határozza meg szinte minden tettüket, hangulatukat, lelkiállapotukat és hozzáállásukat.

Önértékelés - amikor torzít a tükör

Ők bizonytalanok, vagy egyenesen rossznak, értéktelennek, nem szerethetőnek vagy szeretetre képtelennek stb. ( a lista hosszan folytatható..)  tartják magukat.

Kétségbe vonják még a mások által nagyra értékelt képességeiket, tulajdonságaikat is a bennük élő, torzult kép miatt! Hiába kapják a környezetüktől a bátorítást, a biztatást, az elismerést, a lelkükben élő kép mindig felülírja azt.

Biztosan te is ismersz olyan embert, akinek kiváló képességei vannak valamiben, mégsem tudja azt kamatoztatni. Amikor egy bátor lépést kellene tennie a sikerért, valami visszahúzza. Az is előfordulhat, hogy meglépi, amit kell, de a későbbiekben mégis úgy alakítja a dolgokat, -vagyis “véletlenül úgy alakulnak a dolgok” hogy a siker elmaradjon!

Ő valójában nem tartja KÉPesnek magát, nem tudja elKÉPzelni, hogy sikerülhet! Önmaga likvidálja a siker megvalósulását, mert nincs szinkronban az élethelyzete a lelki meggyőződésével.

Nagyon erős hatása van a belső meggyőződésünknek, akár jó, akár kedvezőtlen, mindenképpen meghatározza életünket, kapcsolatainkat.

De nem végérvényesen kell így maradnia! Nagy munka, az igaz, de lehetséges rajta változtatni. Egy jó szakember rengeteget segíthet ebben a folyamatban.

Önértékelés egészségesen: Örökké tartó folyamat

Időnként mindannyian küzdünk önértékelési zavarral, még azok is, akik alapvetően egészséges önbecsüléssel rendelkeznek. Jön egy új élethelyzet, egy szituáció, mely megkérdőjelezi eddigi hitrendszerünket (itt nem vallási meggyőződésről van szó!).

Az új információk, kapcsolatok, tapasztalatok függvényében időnként újra kell gondolnunk, akár meg is kell változtatnunk az eddig igaznak hitt dolgokat. Ez része a folyamatnak, ez a fejlődés útja.

Mindenkinek kellemes utazást és erősítő, boldogító felismeréseket kívánunk!

Ha hasznosnak ítélted a cikket, ne hagyd, hogy barátaid lemaradjanak róla! Oszd meg velük is!

További cikkek a lélek dolgairól

 

 

 

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ