Ölelj meg valakit mindennap!

0
422

Mindannyian tudjuk mennyire jó érzés, amikor valaki tiszta szívből, őszintén átölel minket. Ilyenkor elindul bennünk egy jó érzés, megnyugszunk és fel is töltődünk. Most utánajártunk milyen folyamatokat indít el a szervezetben az ölelés.

Segít az álmatlanság és a szorongás leküzdésében

Az alváshiány és a szorongás számtalan egészségügyi kockázattal jár. Megzavarja a szervezet normális működését, megnöveli az infarktus kockázatát. Különböző tanulmányokban megállapították, hogy a súlyozott takarókkal való alvás segít az álmatlanság és szorongás leküzdésében. A szervezet úgy reagál erre a módszerre, mintha fizikai kontaktusba kerülne valakivel. Szerotonin szabadul fel, az idegrendszer pedig megnyugszik. Ha van társad érdemes ölelkezve aludnotok, ez könnyíti és segíti a mély, pihentető alvást. Ha pedig nincs az ágyban melletted most épp senki és rosszul alszol, próbáld ki a súlyozott takarós módszert.

Az ölelés csökkenti a halálfélelmet

A halál mindig nagyon ijesztő egy ember számára, pláne annak, aki alacsony önbecsüléssel küzd és úgy érzi nem él teljes életet.

A Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ölelés, az érintés jelentősen csökkenti a halálfélelmet és segít elfogadni azt a tényt, hogy egyszer mindenki meghal.

Csökkenti az ,,unalomevést”

Gyakran azért eszünk túl sokat, mert épp valami érzelmi hullámot élünk át, vagy egyszerűen csak unalomból. Amikor eszünk olyan hormonok termelődnek bennünk, melyek az öröm és nyugodtság érzését keltik bennünk. Erre képes az ölelés is, ami szintén oxitocint szabadít fel, a bizalom és a nagylelkűség érzését kelti. Tehát unalom és érzelmi evés helyett inkább öleld meg egyik családtagod, barátod, vagy párodat.

Erősíti az emberi kapcsolataidat

Kinek ne esne jól egy hosszú nap után, vagy egy jól megoldott feladat után egy ölelés. Ha néha barátaiddal vagy és úgy érzed jót tenne nekik, vagy neked egy biztató ölelés, ne habozz tedd meg. Meglátod sokkal mélyebbé teszi a kapcsolatotokat.

Lazítja az izmokat

A stressztől nem csak mi vagyunk idegesek, hanem izmaink is. Ilyenkor merevvé, feszültté válnak és elkezdődnek a hát, nyak és vállpanaszok. Az ölelés ellazítja az izmokat és csökkenti a fájdalmat.

Tehát ölelésre fel! 🙂

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ