Miért tüsszentünk?

0
1009

A tüsszögés sokszor kellemetlenséget tud okozni, pláne, hogy ha sűrűn tör rá az emberre. Nemcsak a betegségek, megfázás kezdeti tünete lehet, számtalan más tényező is kiválthatja.

Amikor tüsszentünk általában nem állunk meg egynél. Hogy mi az oka ennek a reflexnek? Általában azért tüsszentünk egyszerre többet, mert valamilyen oda nem illő részecske jut be az orrüregünkbe, ami eléri a nyálkahártyát is. Amikor ez megtörténik hisztamin termelődik, ami elkezdi ingerelni az orrban található idegsejteket. Ennek eredményeképp jön létre a tüsszentés, ami egy erőteljes levegőkipréselés az orrüregen keresztül, hogy az idegen anyagot el tudjuk távolítani orrunkból. A tüsszentés addig folytatódik, míg az idegen részecske ki nem kerül orrunkból.

Lássuk mitől indulhat el ez a folyamat:

Kiválthatják szezonális allergiák, amiket a különféle évszakokra jellemző növények okoznak. Általában ilyenkor nem csak a tüsszögés, hanem a köhögés és szempirosodás is a tünetek közé tartozik.

Megfázás

A megbetegedések, megfázások első jele általában a tüsszögés. Az év bármely szakaszában előjöhet, de leggyakrabban a hideg időben jellemző. Ha elkezdünk tüsszögni és úgy gondoljuk, hogy nem allergia érdemes jobban figyelni magunkra, növelni a vitaminbevitelt és mézes teát fogyasztani.

Allergia

Sokan allergiások az állatok szőrére, vannak, akiknél ez gyerekkorban, de akadnak olyanok is, akiknél csak felnőttkorban alakul ki. Ha a kutyák, macskák közelében jön ránk a tüsszögő roham érdemes magunkat kivizsgáltatni. Ha az állatok szőrére vagyunk allergiásak próbáljuk meg ne a lakásunkban tartani őket, vagy kérjük ki szakértő tanácsát. Ma már számtalan készítmény segíthet enyhíteni a tüneteket.

Hőmérséklet változás

Első hangzásra furcsa lehet, de a szélsőséges hőmérsékletváltozás is okozhat tüsszögést. Például télen, amikor a meleg szobából kimegyünk a hidegbe, vagy fordítva. Ez ingerelheti orrunkat, ami tüsszögést vált ki.

Fűszerek

Biztos veled is előfordult már, hogy amikor a konyhában tevékenykedtél hirtelen rád tört a tüsszögés. Ezt okozhatják különböző fűszerek is például a bors belélegzése.

Jó tudni:

Ha már régebb óta tüsszögsz érdemes kivizsgáltatnod magad, hogy mi lehet az oka. Ahogy megtalálják a kiváltó tényezőket elkezdődhet a megfelelő kezelés.

Érdekesség:

Páran arról számoltak be, hogy szeretnek tüsszenteni, jó érzéssel tölti el őket. Hogy ez miért is lehet? Gondoljunk csak bele, a halmozódó feszültség, az orrfacsaró érzés egyszer csak hirtelen kirobban. Egy tanulmányban arra a megállapításra jutottak, hogy a tüsszentés, bár kis mértékben, de emeli az agy endorfin-szintjét (boldogsághormon).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ