Mellnövelés életmódváltással?

0
75

A legújabb kutatások alapján már a gyermekkorban kialakított táplálkozás is befolyásolja a mellek növekedését, valamint az emlődaganat kialakulásának kockázatát is.

A Kaliforniai Egyetem szakértői végezték a vizsgálatot, ami bebizonyította azt is, hogy vannak egyes táplálkozási tényezők, valamint ezek miatt kialakuló anyagcsere-változások, melyeknél nem szükséges az ösztrogén hormon ahhoz, hogy a mell növekedésnek induljon.

A kutatást rágcsálókon végezték. Az egerek étrendjét egy bizonyos zsírsavval (10, 12 konjugált linolsav) bővítették ki. Ezzel az volt a cél, hogy imitálják a metabolikus szindrómára jellemző folyamatokat.

Az egereknél használt konjugált linolsavról bebizonyosodott, hogy az anyagcserét felborítja, aminek hatására a rágcsálók emlőmirigyei növekedésnek indultak. Azonban e növekedéssel párhuzamosan a daganatok megjelenése is gyakoribbá vált. A kísérlet alatt az ösztrogén hormon hatását blokkolták egy különleges szerrel, ami alapján egyértelművé vált, hogy a változásokat csak az alkalmazott étrend idézhette elő.

Különös, hogy az anyagcsere-folyamatok körülbelül egyformán alakultak, azonban az egerek szervezete mégsem reagált egyformán. Az eltéréseket, vagyis, hogy egyes egereknél nőtt az emlődaganat kockázata, míg másoknál nem, azt genetikai eltérések indokolták.

A metabolikus szindróma szerencsére megszüntethető kellő odafigyeléssel. Helyes életmódváltással megállítható a probléma. Talán a nem megfelelő táplálkozás magyarázat lehet arra is, hogy a mai tinik miért érettebbek a koruknál, valamint miért gyakori a fiatalkori elhízás.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ