Magas sarkú cipő viselése – ma sexy, de később nagyon fájni fog!

0
805
magas sarkú cipő viselésének egészségügyi kockázatai

Magas sarkú cipő a kedvenced? Tény, hogy gyönyörű alakod lesz tőle, de tudsz a hosszú távú következményekről?

Biztos, ami biztos, olvasd el a cikket, aztán gondold át, mit viselsz holnap 🙂

Mindenképpen meghatározó élmény az első pár lépés! Vagy azért, mert megfogadtad, hogy soha többé, vagy azért, mert igazán Nőnek érzed benne magad azóta is.

magas sarkú cipő viselésének egészségügyi kockázatai

Magas sarkú cipő – és az árnyoldal

A magas sarkú cipő viselése azonban számos kellemetlenség kialakulásához vezethet: tyúkszem,  bőrkeményedés, kalapácsujj, ízületi gyulladás, krónikus térdfájás, bokaficam és különböző hát / derékfájdalmak.

Egyesek szerint a magas sarkú cipő rendszeres viselete kapcsolatba hozható az Osteoarthritis nevű, fájdalmas betegséggel, mely a térd porcainak lebomlásához vezet. Nemcsak a vékony sarkú cipők, hanem a szélesebb sarkúak is károsak az egészségre, ha a kelleténél magasabbak.

magas sarkú cipő viselésének egészségügyi kockázatai

Magas sarkú cipő -csinos, de nem egészséges, nagyon nem!

Húsz egészséges nővel végzett tanulmány során felmérték, hogy a vékony és vastagabb sarkú cipőkkel és mezítláb járás során a térdkalács mennyire hajlik be. A felmérés eredménye szerint a lapos vagy alacsony sarkú cipők a legjobbak a térdízületi porc kopása ellen.

Sajnos az Osteoarthritis hatásai csak hosszú idő után érezhetőek, és ilyenkor már késő lehet! Igyekezzünk csak alkalmanként viselni! Ha pedig a protokoll megköveteli munkakörünkből fakadóan, akkor is megoldható egy váltócipővel, hogy csak a szükséges ideig használjuk.

Noha az Osteoarthritis pontos oka máig ismeretlen, tudni vélik, hogy több tényező is hozzájárulhat kialakulásához: sérülések, életkor, veleszületett hajlam és túlsúly.  A porszövet erős, rugalmas anyag, amely a csontok végeit fedi. Úgy működik, mint egy párnácska a csontok között.

magas sarkú cipő viselésének egészségügyi kockázatai

Ha valamilyen okból ez a “védőpárna” tönkremegy, a csontok összeérve, egymáson súrlódva szinte felőrlődnek. Emiatt jelentkezik a fájdalom, a duzzanat és a beszűkült  mozgás. Az Osteoarthritis elsődlegesen a nagy terhelésnek kitett ízületeket támadja meg, de a mozgáshiányos életmód következtében a kevésbé terhelteket is tönkreteheti. 

Magas sarkú cipő viselése hosszú távon

A magassarkú cipők viseléséért igen gyakran magas árat kell fizetni, hiszen térd, boka és lábfej panaszokhoz vezet. Az Osteoarthritis több tíz év magassarkú cipő viselete után alakul ki, azonban olyan panaszok is előfordulhatnak, mint a bokaficam vagy bokatörés egy-egy hirtelen, óvatlan lépés miatt.

Magas sarkú cipő helyett 1,5-2 cm-es sarok az ideális magasság

magas sarkú cipő viselésének egészségügyi kockázatai

Meglepő módon a lábfej és az egész láb számára legegészségesebb cipő nem a teljesen lapos talpú, hanem a 1,5-2 cm magas cipők, melyek nem károsítják sem a láb első, sem pedig a hátsó részét. Az ízületi problémákra számos orvosi és természetes regeneráló termék között válogathatunk. Bizonyos mértéket meghaladó kopásnál azonban már csak a műtét lehet a megoldás.

További cikkek betegségekről

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ