Kisgyermek bőre leégett a napon? – Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a leégést?

0
354

A kisgyermek bőre nagyon hamar leéghet a napon! – Nyáron a kisgyermekek bőre nagyfokú óvatosságot igényel, ha napra visszük őket!

Már egészen rövid idő alatt is leéghetnek a kicsik, különösen, ha nagyon fehér a bőrük, és/vagy vörös a hajuk. Ők még az átlagosnál is érzékenyebben reagálnak a napsütésre.

A tűző napon soha ne hagyjuk őket fedetlen fejjel! Minél kisebb a gyermek, annál inkább figyeljünk erre. A leégett bőrön kívül ugyanis még napszúrást is kaphatnak, ami komoly következményekkel járhat különösen 1 évnél kisebb babák esetében.

Leégett a napon a gyermek bőre? Néhány alapvető szabályt betartva megelőzhető a baj!

Minden esetben – tehát akkor is, ha árnyékba tesszük! – a számára megfelelő faktorszámú naptejjel kenjük be a gyermek bőrét. Védtelenül pár perc is sok lehet!

Ami még nagyon fontos: a megfelelő folyadékbevitel! A napon kicsi testük felhevül, izzadnak, ami folyamatos folyadékvesztéssel jár. Ha nem pótoljuk megfelelően, hamar kiszáradhatnak.

Leégett a napon a gyermek bőre? Néhány alapvető szabályt betartva megelőzhető a baj!

Azonban a legnagyobb szülői gondoskodás ellenére is előfordulhat, hogy gyermekünk bőre mégis leég a napon. Mit tehetünk ilyenkor?

Mit tegyen, ha a kisgyermek bőre leégett a napon?

Ha valami miatt mégis leégett a gyermek bőre, a következőket tehetjük:

Vigyük sötétített szobába, vetkőztessük le teljesen, mert a ruha ilyenkor irritálhatja a bőrét.

A leégett felületen csökkenthetjük a fájdalmat is, ha nincs rajta ruha. Ha a gyermek nem szeret meztelenül lenni, akkor kizárólag nagyon vékony és minél finomabb, pamutból készült ruhát adjunk csak rá.

A hideg vizes zuhanyozás vagy borogatás szintén enyhíti a fájdalmát. Semmiképpen ne használjunk azonban jeget, ez egyrészt rendkívül kellemetlen, másrészt sokkolja a már amúgy is nagyon fájdalmas bőrfelületet!

Ha csak kismértékben égett meg a bőr, egy langyos, hűsítő fürdő néhány csepp levendula vagy kamillaolajjal megnyugtathatja a gyermeket. Ne töröljük, dörzsöljük a bőrről a vizet, ahogy szoktuk! Most csak óvatosan itassuk le inkább.

Ittasuk őt gyakran, ha még szopizik, akkor a megszokottnál tegyük mellre többször. A gyulladt bőr nem tudja ellátni védő funkcióját megfelelően, emiatt a bőrön keresztül nagy lehet a párologtatás. Ezért nagyon fontos ilyenkor a folyamatos folyadékpótlás.

Ha kisbabánk már eszik bogyós gyümölcsöt, próbáljunk neki adni ribizlit, málnát, áfonyát, esetleg meggyet, dinnyét! Ezek a gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően nagyban segíthetik a bőr mielőbbi regenerálódását.

Leégett a napon a gyermek bőre? Néhány alapvető szabályt betartva megelőzhető a baj!

Ha kisbabánk 18 hónaposnál fiatalabb, akkor mindenképpen mutassuk meg orvosnak!

Ha nagyobb gyermeknél hányás, fejfájás, láz jelentkezik, vagy felhólyagosodik a bőre, őt is vigyük mielőbb orvoshoz!

Ha a leégés megtörtént, már nem tudunk mást tenni, csak a tüneteket kezelhetjük.

Ezért is nagyon fontos a megelőzés, a megfelelő napvédelem! Mindig gondoljuk át, hogy mikor, miben, és hová visszük a napra csemeténket, hogy a nyár ne a fájdalomról szóljon!

Leégett a napon a gyermek bőre? Néhány alapvető szabályt betartva megelőzhető a baj!

Mit tegyen, hogy megelőzzem a leégést?

A leégés száz százalékban megelőzhető, ha betartunk néhány alapszabályt:

Délelőtt 10 és délután 2 között ne tegyük ki a gyermeket közvetlenül a napra, ne érje a bőrét közvetlenül a nap.

Lefedett fejjel, vékony sapkában vagy kendőben, vékony, hosszú ujjú felsőben, napvédő krémmel bekenve árnyékban játsszon, ha nagyon kicsi, akkor ebben az időszakban tartsuk benn a házban, lakásban.

Nagyobb gyermeket se engedjünk felügyelet nélkül a tűző napon játszani, hiszen a játékba könnyű belefelejtkeznie és már meg is történt a baj!

Leégett a napon a gyermek bőre? Néhány alapvető szabályt betartva megelőzhető a baj!

Fokozott óvintézkedésekre van szükség, ha pici babáról van szó, különösen akkor, ha gyermekünk szőke vagy vörös hajú, kék szemű, fehér bőrű – ők sokkal érzékenyebben reagálnak a napra!

A leégésnek van még egy kevésbé ismert hatása is: bőrünk ugyanis “emlékszik minden leégésre!

A bőrkárosodások hatásai hosszú távon összeadódnak, megnövelve egy későbbi bőrdaganat rizikóját.

További cikkeink az egészséges életmódról

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ