Internetfüggőség: a virtuális ketrec

0
606
Internetfüggőség 1

Internetfüggőség – napjainkban rémisztő méreteket ölt azoknak a száma, akik rabjául estek!

Az internet és a mobil technológiák ugyan nagyban megkönnyítették életünket, ám ha a mindennapos információáradat túl nagy méreteket ölt, a könnyítésből egyszerűen nehezítés lett! Ez pedig megbetegít minket és agyunkban is elváltozásokat okoz.

Esténként könyvet olvasni? Sokak számára elérhetetlen időtöltésnek számít a napi 50 telefonbeszélgetés, 70 email és még több messenger-es, skype-os üzenetváltás után.

A legtöbben túl fáradtak ahhoz, hogy este könyvet vegyenek kezükbe, mivel koncentrációt igényelne. Abból pedig az esti órákra már nem marad semmi.

A stresszesebb munkakörben dolgozók egybehangzó állítása szerint még felmondani sincs idő, mivel a telefon egyfolytában csak csörög… Az egyre növekvő információáradat és az effektív munka a folytonos telefonhívások miatti félbeszakítása rendkívül megterheli agyunkat, szétzilálja idegeinket.

Internetfüggőség 2

A mobiltelefon és az internethasználat már régen betört privát szféránkba, és amikor a napi munkát a monitor előtt ülve elvégeztük, még a baráti körünkkel chat-elünk egyet.

Internetfüggőség – és a következmények

 

A legújabb technológiák – amellett, hogy megkönnyítik életünket – könnyedén rabságba is ejthetnek. A monitor előtt töltött aránytalanul sok idő nem marad következmények nélkül!

Internetfüggőség és magatartási zavarok

A számítógép- és internetfüggők, valamint a magatartási zavarokkal küzdők száma drasztikusan nőhet a következő években – jósolják a szakértők. Mindenekelőtt a gyerekek és a fiatalkorúak számítanak a legveszélyeztetettebbeknek.

Internetfüggőség 3

Ártalmas viselkedésformák

Ugyanakkor a digitális médiumok nem feltétlenül „hülyítenek el”, mint azt a kritikusok korábban feltételezték, sokkal inkább az extrém, és ártalmas viselkedésformákat jelenítik meg a társadalomban.

600.000 veszélyeztetett fiatal Németországban a kétmillióból!

“A mai, modern ember egoista, és kerüli a másokkal való közvetlen kapcsolatot” – mondja Wolfgang Bergmann, gyermek- és családterapeuta. A szakemberek óvatos becslése alapján is kereken kétmillióra tehető a Németországban számítógép-, internet, és mobiltelefonfüggők száma, amely adatból legalább 600 ezer fiatalkorú lehet.

Nehéz meglátni, hogy hol a határ..

A szám ugyanakkor nagyon hozzávetőleges érték, mivel a digitális médiumok annyira mindennapjaink részévé váltak, hogy nehéz eldönteni, hol is kezdődik a függőség határa és mi tartozik még az egészséges mennyiséghez.

Internetfüggőség 8

Internetfüggőség és más, anyagfüggetlen káros szenvedélyek

A médiafüggőség az anyagfüggetlen káros szenvedélyek közé sorolható, de nem kevésbé ártalmas, mint a kábítószerfüggőség vagy az alkoholizmus.

Elképesztő társadalmi következmények várhatóak

A digitális médiumoktól való függés óriási társadalmi következményekkel járhat – erősíti meg Wolfgang Bergmann: „a függők mindent elhanyagolnak – egészségüket, családjukat és barátaikat is – és amikor nem tudnak elég időt digitális környezetben lenni, valóságos fizikai elvonási tüneteket produkálnak.

Internetfüggőség 6

Valós, fizikai elvonási tünetek

Nyugtalanná válnak, kezük remeg, alvászavarokkal küzdenek és rendkívül izzadékonnyá válnak.” Bergmann szerint nem „csak” a számítógép-függők tábora fog a közeljövőben nagyban kiszélesedni, hanem a figyelemzavarral küzdőké is!

Állandó zaklatottság a munkahelyen, mint az űzött vad

Az amerikai Californiai Egyetem kutatóinak egyik tanulmánya szerint átlagosan tizenegy percet tudunk egy-egy átlagos munkanapon egy feladatra fordítani anélkül, hogy csörögni kezdene telefonunk, előugrana egy ablak, hogy új e-mail érkezett, vagy valaki skype-on, messengeren „ránk rontana” – a személyesen felbukkanó kollégákról már nem is beszélve…

Internetfüggőség 10

Figyelemcsökkentési tényező – ADT

Agyunk ilyen sokféle információt már nem tud kellően értelmezni, aminek a teljesítőképességünk látja kárát. Edward Hallowell, a terület szakértője figyelemcsökkenési tényezőnek (Attention Deficit Trait –ADT) hívja a jelenséget, amely a – főképp gyerekeknél megfigyelt – figyelemzavarból származtatható.

Figyelemzavarhoz hasonló tünetek

Az intenzív médiahasználat a figyelemzavarhoz hasonló tüneteket okozhat: az érintettek arra panaszkodnak, hogy nem tudnak kellően egyetlen dologra koncentrálni, figyelmük hamar elterelődik, valamint csökken a frusztrációtűrő-képességük is.

Mások az egyéni igények

A szakértők szerint is nehéz megmondani, mikor jön el az a pont, amikor valaki orvosi segítségre szorul, ugyanis mindenki másképpen húzza meg azt a határt, amennyi időt számítógép mellett, mobillal a fülén kell töltsön.

Elvárás okozta nyomás mindenütt

A jócskán felduzzadt mennyiségű információ mellett jelentős az elvárás okozta nyomás is, hogy lehetőleg a legrövidebb idő alatt reagáljunk a hozzánk befutott információkra. Amikor azonban a ránk ömlő dolgokat már soknak érezzük, a legegyszerűbb megoldás a kikapcsoló gomb azonnali megnyomása.

Internetfüggőség 13

Vissza a való világba már csak terapeutával

Az internet- és számítógépfüggők nincsenek irigylésre méltó helyzetben! „Az ilyen szenvedélybetegeknek a szenvedélyen kívül nincsenek igazi céljaik, életük már csak virtuális szinten mozog, nincsenek közöttünk, a való világban”

Wolfgang Bergmann szerint–„és a visszaútra csak terápiás segítséggel találnak rá.”

Nem tudják, kihez forduljanak segítségért

Az ő esetükben általában nagyon sokáig tart, amíg elhatározzák magukat, mivel vagy szégyellik, ami velük történt, vagy egyáltalán nincsenek is tudatában, hogy problémákkal kell szembenézniük.

Ha ezeken túl is esnek, a többség nem tudja, hogy a gondjaikkal kihez is fordulhatnának. Első állomásként azonban mindenképp a háziorvos és utána egy szakértő pszichológus ajánlott.

Gyógyszeres kezelés kizárva!

A gyógyszeres kezelés – Bergmann szerint – szóba sem jöhet: „ a legtöbb kémiai alapú gyógyszernek több mellékhatása is van, és így az orvosság hosszú távon többet árt, mint használ.” Annyi bizonyos, hogy a modern információs társadalom fejlődése feltartóztathatatlan.

Internetfüggőség 21

A szakembereknek reagálniuk kell mielőbb a jelenségre

Az egy nap alatt feldolgozott adatmennyiség növekedése újabb és újabb problémákat fog eredményezni, amelyekre reagálnunk kell” – hangsúlyozza Bente – „mindenféle, a múlton merengő, nosztalgikus megközelítés haszontalan lenne.

A prevenció lehet a megoldás

Az újabb digitális tartalmakhoz és kommunikációs csatornákhoz való megfelelő hozzáállást ajánlatosabb lenne előre kialakítani, a nagyobb társadalmi problémákat csak így tudnánk elkerülni – vallják a pszichológusok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ