Illatokkal a szorongás ellen

0
203

Az aromaterápia az illóolajok illatának inhalációja a közérzet javítása érdekében. Működésével kapcsolatban több elmélet is kapott napvilágot, az egyik az, hogy az orrunkba kerülő illat stimulálja a szag receptort, ami üzeneteket küld az idegrendszernek. Azt is gondolják, hogy az illatok hatást gyakorolnak a szervezett kémiai és energia rendszerére. Emiatt az aromaterápiát gyakran használják természetes gyógymódként a szorongás és a stressz enyhítésére.

Hogyan használjuk?

Csak olyan kiváló minőségű olajokat szabad használni, melyek nem tartalmaznak szintetikus illatot. Az illóolajokat fel kell hígítani egy hordozóolajjal, mielőtt a bőrre kerülnek. Ez csökkenti az irritáció kockázatát. A felnőttek esetében 15 csepp olajat kell hígítani egy kevés hordozóolajjal, gyermekeknél pedig 3-6 csepp olajat kell hígítani. A kókusz, mandula és a jojoba kiváló hordozóolaj.

Az illóolajokat nem szabad lenyelni annak ellenére hogy az interneten olyan cikkek is megjelennek, melyek erre buzdítanak. Néhány illóolaj mérgező is lehet.

Macskagyökér

Már az ókorban is használták, úgy vélik vegyületei elősegítik az alvást, megnyugtatják az idegeket. Csepegtessünk néhány cseppet egy zsebkendőre és lélegezzük be.

Jatamansi

Ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a macskagyökér. Az ayurvédikus gyógyászatban arra használják, hogy megnyugtassák az elmét és elősegítsék az alvást. Egy 2008-as tanulmány szerint csökkenti a depressziót. A hígított jatamansi olajat kenje mellkasára, vagy homlokára.

Levendulaolaj

A levendula az egyik legnépszerűbb aromaterápiás olaj. 2012-es kutatás szerint erről a növényről úgy tartják, hogy csökkenti a szorongást és nyugtat. Fürdőkádba csepegtessen pár csepp levendulaolajat hordozóolajjal együtt és élvezze a finom illatú nyugtató hatású fürdőt.

Jázmin

Egy csodás virágillatú olaj, ami egy 2013-as tanulmány szerint elősegíti a jólét és a romantika érzését. Az előbb felsorolt olajok közül a jázmin úgy nyugtatja az idegrendszert, hogy nem okoz álmosságot. A jázminolajat közvetlenül a tárolójából inhalálja, vagy vegye le a tetejét és hagyja, hogy szétáradjon a helyiségben.

Illatokra fel, amikor úgy érzed szükséged van a feltöltődésre, kikapcsolódásra próbáld ki ezeket a nagyszerű olajokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ