Így takaríts vegyszermentesen!

0
590

Háztartásunk tele van kémiai tisztítószerekkel, pedig számtalan más módon is elvégezhetnénk otthonunk takarítását. Használd inkább te is azokat a módszereket, melyek nem toxikusak, olcsók, és környezetbarátak. Lássuk, mik ezek…

Ecet

Az ecet az ecetsav higított változata, ami nem csak tisztításra fogyasztásra is alkalmas. Takarításra a legcélszerűbb a 20%-os fehér ecetet használni, ami kiváló a konyha, a kerti bútorok, a mosnivaló és számos egyéb eszköz tisztítására.

Sütő tisztítás

A zsíros sütőt is kiválóan tisztítja. Készítsünk 1 csésze ecetből és negyed rész mosószerből keveréket. Melegítsük fel a sütőt és utána terítsük szét benne a masszát. Egy óra elteltével egy picit várjunk, hogy hűljön a sütő, majd szivaccsal töröljük át.

De csinálhatod melegítés nélkül is. Hígítatlan ecetbe mártsd bele a szivacsot és dörzsöld át a sütőt. Ezután várj egy picit és egy vizes ruhával töröld át, majd utána töröld szárazra.

Szőnyegtisztítás

A szőnyeggel borított padló sok gondot okozhat. Óhatatlanul is ráborulhat az étel, ital, ami foltot és kellemetlen szagot okoz. De persze erre is van megoldás! Keverjünk össze fele-fele arányban vizet és ecetet, majd spricceljük az érintett felületre. Hagyjuk 2 percig hatni, majd szivaccsal töröljük át. Ismételjük annyiszor, amíg szükséges.

Mosogatógép és mosógép

Havonta egyszer önts egy csészényi desztillált ecetet a mosogatógépbe, majd indíts el egy programot. Ugyanezt a mosógéppel is érdemes megcsinálni. Így a kellemetlen szagokat elűzzük, ráadásul fertőtlenít és a vízkövet is megakadályozza.

Fürdőszoba

A fürdőszobában lerakódó vízkőfoltokat, penészt is eltávolíthatjuk vele. Spricceljünk az érintett területre belőle, hagyjuk egy picit hagyni, majd dörzsöljük át szivaccsal. Gyönyörűen leoldja a vízkövet és az egyéb lerakódásokat.

Szódabikarbóna

Az ecet mellett használhatsz szódabikarbónát is, szintén csodaszer. Kevés víz hozzáadásával készíthetsz belőle súrolószert, szagok eltávolítására is kiváló. Szórj az érintett kárpitanyagra szódabikarbónát, hagyd hatni 15 percig, majd porszívózd fel. Felmosáshoz is jó, a felmosó vízhez tegyél szódabikarbónát és teafaolajat, így garantált lesz a tisztaság, ráadásul természetesen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ