Így különböztetheted meg a náthát az allergiától

0
162

A nyári hónapokban könnyű összekevernünk a náthát és az allergiát. Nincs is annál bosszantóbb, amikor hosszas kezelések, házi praktikák és gyógyszerek után nem múlnak a tüneteink, és nem akar véget érni a betegség. Ha ezt tapasztaljuk érdemes szakorvoshoz fordulni, mivel nem biztos, hogy közönséges náthával van dolgunk, nagy rá az esély, hogy mi is a szénanáthától szenvedők táborát gyarapítjuk. Azonban, hogy erre ne hosszas szenvedések, végeláthatatlan tüsszögések és orrfújások árán kelljen rájönnünk, a következő  különbségekkel egészen egyszerűen ki tudjuk deríteni, hogy „mi csavarja az orrunk.”

Attól függetlenül, hogy lázas típusok vagyunk-e, míg a nátha ritkán jár lázzal, addig az allergia soha nem okoz ilyen tünetet. Tanácsos megfigyelni az orrváladék színét is, mivel a szénanátha esetében az orrfolyás vízszerű, átlátszó, addig a nátha esetében sárgás-zöldes színű is lehet. Azt is tapasztalhatjuk, hogy ha náthásak vagyunk fáj minden porcikánk, ízületi és izomfájdalmaink vannak, az allergia esetében ezek a tünetek sem jelentkeznek. A nátha lefolyása 7-10 nap, és elsősorban vírusok miatt alakul ki, melyek ellen gyógyszerekkel sikeresen lehet küzdeni. A nátha leggyakrabban a szeptembertől márciusig tartó időszakban keseríti meg az életünket, míg a pollenallergia az allergén növény virágzásának idejében érinti az allergiától szenvedőket. Ez az időszak általában február végén, március elején kezdődik, mely a mogyoró virágzásának időszaka. A sokakat kínzó parlagfű viszont augusztus közepétől szeptember közepéig váltja ki legjobban a tüneteket.

Ha évről évre hasonló tünetek gyötörnek bennünket, ráadásul az év egyazon időszakában, érdemes szakorvoshoz fordulnunk, mivel valószínűleg szénanáthával állunk szemben. Ha allergiaellenes tüneti szereket szedünk, mindenképp az allergén növény virágzásának kezdetén kezdjük el azok alkalmazását, mivel így fejtik ki leghatékonyabban a hatásukat. Ehhez viszont tudnunk kell, hogy pontosan mire vagyunk allergiásak, és az adott növényt célszerű szemmel tartani, illetve tanácsos figyelni a pollenjelentéseket is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ