Ételek, melyektől szebb lesz a hajad, bőröd és a körmöd

0
183

Minden belülről indul, tehát ha valami kívül nem szép, nem egészséges, hiába kezeljük külsőleg a tüneteket, nem lesz végleges megoldás. Ilyenkor meg kell keresni a probléma gyökerét, ami általában szervezetünkben keresendő. A megfelelő étrend széppé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket is.

Egészséges haj

A haj 90%-a keratinból épül fel, ahhoz, hogy ez az anyag mindig legyen és termelődjön fehérjére van szükség. Ha nem kap elég fehérjét a szervezet a haj keratintermelése ,,pihenő fázisba” kerül, ami észrevehetően hajhullást okoz. Ha nem juttat megfelelő fehérjét szervezetébe próbálja meg beiktatni étrendjébe a fehérjeport, akár zabkásához, smoothie-hoz keverve.

Vörös húsok

A fehérjén kívül vasra is szükség van, ahhoz hogy szép egészséges hajunk és körmeink legyenek. A vashiányban szenvedők gyakran számolnak be töredezett, gyenge hajról és körmökről. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindennap vörös húst kell fogyasztani, ahhoz, hogy elég vashoz jusson a szervezet. Sőt nem is tenne jót, ha nagyon sűrűn fogyasztanánk, hiszen számos egészségügyi kockázattal jár a vöröshúsok túlzásba vitt fogyasztása. De hetente egyszer nyugodt szívvel tegyünk az asztalra vörös húsból készült ételt.

Zöldségek, gyümölcsök

Az antioxidánsok védik a szervezet sejtjeit a szabad gyökök károsító hatásaitól. Amikor túl sok szabadgyök szabadul fel a szervezetedben, akkor sokkal stresszesebb leszel és gyulladások is létrejöhetnek a testedben. A gyümölcsök, sötétzöld színű zöldségek tele vannak antioxidánssal, melyek védik a szervezetet.

Mandula

A mandula nem csak nagyszerű fehérjeforrás, hanem tele van magnéziummal is, ami segít fenntartani a haj és a körmök egészségét. A magnézium az anyatermészet anti-stressz ásványianyaga és mint tudjuk a hajhullásért a stressz nagyban felelős. Ha körmeinkben függőleges kiemelkedő vonalak jelennek meg, az is magnézium hiányra utal. Magnéziumot bevihetünk zöld színű zöldségekkel, kakaóbabbal és szójababbal is.

Sör – most talán meglepődtél

A sör az egyik legjobb szilíciumforrás – írják az Élelmiszer-és Mezőgazdasági Tudományának folyóiratában. A szilícium egy olyan ásványianyag, mely fokozza a vérkeringést a fejbőrön, ami elősegíti a haj növekedését. Néha, ha teheted igyál meg egyet, persze túlzásba sosem szabad vinni, mert az ellenkezőjét éred el.

Tojás

Kiváló fehérjeforrás és D-vitamint is tartalmaz, valamint biotint. Ez mind segít a szép bőr, haj, köröm fenntartásában.

Dió

Annak érdekében, hogy a hajad erős, szép, dús legyen napi egy marék diót egyél meg. A dió omega-3 zsírsavat és E-vitamint is tartalmaz, mely javítja a sérült tüszőket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ