Enyhítsen a Crohn-betegség tünetein

0
163

A Crohn-betegség tünetei – beleértve a hasmenést és egyéb bélrendszeri megbetegedéseket, sőt száj és bőrkiütéseket –  szörnyű mentális feszültséget, szorongást kelthetnek. Bár a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható betegség, de egy új tanulmány szerint megfelelő diétával szelídíthetőek a tünetek.

A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos folyamat az emésztőrendszerben – általában a vékonybélben. Tünetei közé tartozik a hasmenés, gyomorfájás, ízületi fájdalom, fogyás, vérszegénység. Ezek a kellemetlenségek nagyban megkeserítik a betegségben szenvedők életét. Egy új tanulmány most arra biztat, hogy diétával próbáljuk csökkenteni a szörnyű tüneteket. 

A Case Western Egyetem Orvosi Iskolájának új tanulmánya szerint, az egészséges zsírokban és olajokban gazdag táplálkozás, mint például a kókuszolaj, vagy kakaóvaj fogyasztása, pozitív változásokat eredményez a belekben.

A vizsgálatot Crohn-betegségben szenvedő egereken végezték először. A vizsgálatban alacsony koncentrációjú kókuszolajat, vagy kakaóvajat adtak az állatoknak, ami által csökkent a bélgyulladás súlyossága.

Ezekből az eredményekből arra következtettek, hogy a jó zsírok megfelelő mennyiségben történő fogyasztása segíti a tünetek csökkentését.

A betegség eredete máig ismeretlen, kutatók azt valószínűsítik, hogy egy autoimmun folyamatról van szó, melyben a lelki megterhelés nem játszik szerepek. A vérrokonok között 20% az öröklési kockázat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ