A csontváz: testünk tartóoszlopa, mozgásunk záloga

0
483
Az emberi csontváz

A csontváz testünk tartó vázrendszere, csodálatos alkotás!

Megannyi titok és sejtelem övezi működését és felépítését egyaránt. Mi mozgat minket? Hogyan vagyunk képesek állni, menni, hajolni, rágni?

A csontváz tapadási helyet biztosít és megtartja izmainkat. Elsődleges -és közismert- szerepe van a mozgásban, de legalább ilyen jelentős funkciója van a vérképzésben is, -ezt kevesebben tudják.

Egy felnőtt emberi csontváz mintegy 206 darab csontból áll. Az újszülöttnek még 270 csontja van. A csontok száma a születés után még növekszik, a serdülőkor során azonban már csökken, ahogy bizonyos csontok egybeolvadnak. Előfordul, hogy valakinek 1-2 darabbal több vagy kevesebb csontja van, ez az életkortól és genetikai tényezőktől is függ.

A csontokat ízületek vagy varratok kapcsolják össze. A csontok rugalmasak, ugyanakkor mégis rendkívül szilárdak. Lényegében minden csont egy-egy szervnek tekinthető, aminek megvan a szerepe az egész csontváz bonyolult rendszerében.

Nézzük sorban, fentről lefelé haladva testünk csontrendszerének elemeit. Csodálkozzunk rá együtt!

a csontváz - a koponya

Koponyacsontok

A koponyacsontok két csoportba sorolhatók: ezek az arckoponya, és az agykoponya csontjai. Az arckoponya 14 csontból áll, melyeknek nagy része páros. Ezek a csontok határozzák meg arcunk formáját.

Az agykoponya csontjai védelmezik az agyat. Nyolc darab ilyen csont van, varratokkal kapcsolódnak össze. Vannak köztük párosak és páratlanok is.

A csontváz - a gerincoszlop

Gerincoszlop

A gerincoszlopot csigolyák alkotják. Egy felnőtt embernek 33 darab csigolyája van. A gerincünk a koponyától a medencéig húzódik, védelmezi a gerincvelőt.

A fej és a törzs súlyát az alsó végtagokra közvetíti. S formájú alakjának köszönhetően rendkívül rugalmas és szilárd.  A gerincet 3 fő részre osztjuk: a nyakcsigolyák (7 db), a hátcsigolyák (12 db), és az ágyéki csigolyák (5 db). Továbbá a keresztcsont (5 db) és a farokcsont alkotja.

A csontváz - mellkas

Mellkas

A mellkas 12 darab ívelt bordapárból, 12 darab hátcsigolyából, és az elöl elhelyezkedő szegycsontból áll. Védelmet nyújt a szívnek és a tüdőnek. Rugalmas, be- és kilégzéskor felfelé illetve lefelé végez mozgást. A bordák porccal kapcsolódnak a szegycsonthoz. Vannak valódi, ál-, illetve lengőbordák is.

A csontváz - váll és felkar

Váll, fel- és alkar, kézfej

Vállunk két csontból épül fel: a kulcscsontból és a lapockából. Ezekhez gömbízülettel kapcsolódik a felkarcsont. A felkarcsont a könyökkel kapcsolódik a singcsonthoz és az orsócsonthoz. Ezek alkotják az alkart.

A csontváz - alkar és kézfej

E két csont egymással külön forgó típusú ízületet képez, ezért az orsócsont a singcsont körül 180°-ban el tud forogni.  A csuklót ennek a két csontnak a vége és további hét darab apró csont (kéztőcsontok) alkotják. A kézfej a kézközépcsontokból és az ujjperccsontokból áll. Minden csont páros, és a kéztőcsontok kivételével hosszú, csöves csontok.

A csontváz - a medence

Medence

A medence összeköttetést képez a törzs és az alsó végtagok között. Három fő csontból és a gerinc végéből áll. A ,,végleges”-nek tekinthető medencénk 16-18 éves korunk táján alakul ki. A teljes medencecsont összetevői a csípőcsont, az ülőcsont és a szeméremcsont, a keresztcsont és a farkcsont pedig több összenőtt csigolyából alakul ki.

A medencéhez rengeteg izom is illeszkedik, összesen több mint 60 (!) izom rögzül itt. Ezek az izmok azok, amelyek a gerincet és a lábakat mozgatják. Ezeknek az izmoknak köszönhetően vagyunk képesek szinte minden mozgás kivitelezésére.

A női és a férfi medence között különbség van, amely szülésnél fontos tényező. A női medencénél a farkcsont sohasem csontosodik össze a keresztcsonttal. Ennek köszönhetően tudak a nők gyermeket szülni.

A medence helyet és védelmet biztosít az alhasban a nemi szerveknek és a húgyhólyagnak Tapadási felületet biztosít olyan erős izmoknak, mint például a nagy farizom.

A csontváz - a térd

Láb, boka, lábfej

Lábunkat három hosszú csont alkotja. Felül a combcsont, mely testünk legnagyobb csontja, mely képes hordozni az egész test tömegét. Utána a térdízület következik, mely csuklóízület. Ezután a vékony  szárkapocs jön, és vele párhuzamosan a nála vastagabb sípcsont.

A csontváz - a boka és a lábfej

Ennek a két csontnak a vége alkotja a bokát, amely szintén csuklóízület. A lábfejek 26 csontból állnak. Kezdődik a sarokcsonttal, a köbcsonttal és az ugrócsonttal majd folytatódik az ékcsontokkal, majd ezek után jönnek a lábközépcsontok és végül az ujjperccsontok.

Varázslatos világ az emberi test, ezen belül a tartást adó csontvázunk is. Vigyázzunk rá, mert nem vagyunk törhetetlenek! Fájdalmas, nehezen gyógyul – könnyebb dolog inkább megóvni azzal, hogy rendszeresen mozgunk!

A karbantartásnak ez a módja ráadásként megóv minket a túlsúlytól is, ami felesleges terhelést jelent ízületeinknek is. Dolgozzunk mindennap egy kicsit azon, hogy életkortól függetlenül mozgalmasan, rugalmasan telhessenek napjaink fizikailag is:) 

További cikkeink anatómiáról, egészséges életmódról

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ