Az alkoholfogyasztás és a mell

0
232

A fiatal nőknél, valamint a tinédzsereknél a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli a mell elváltozások esélyét, amelyekből később a melldaganat alakulhat ki.

Kutatások kimutatták, hogy napi egy pohár ital is 15%-kal növeli a jóindulatú daganatok kialakulását, és befolyásolja a sejtek fejlődését. A vizsgálatból fontos megjegyezni, hogy már régóta köztudott a mellrák és az alkoholfogyasztás közötti összefüggés. A gyakran alkoholt fogyasztó nőknél másfélszer nagyobb az esély a mellrák kialakulására.

Kutatók biztos magyarázatot nem tudnak adni, de úgy sejtik, hogy az ok az lehet, hogy alkohol gátolja a folsav felszívódását. A kísérletben résztvevő nők az alkohol mellett a folsav-fogyasztásukról is informáltak. A folsav-fogyasztásnak semmilyen hatása nem volt az emlőelváltozásra, viszont az alkoholfogyasztásnak jelentős.

A 10 éves vizsgálat után a kutatásban részt vevő fiatal nők között, az, aki több alkoholt fogyasztott, annál jobban megfigyelhető volt a mellelváltozás. Fontos megjegyezni, hogy nem minden elváltozás alakul mellrákká, de igen jelentős kockázati tényező.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ