Állandó fáradtság, kimerültség – lehet vashiányos vagy!

0
409

Állandó fáradtság, ingerültség, fejfájás, torokszorítás, szédülés esetleg hajhullás? Még a napi feladatok megoldásához sincs elég energiád? Nagy valószínűséggel vashiánnyal állsz szemben, de ezt persze a laboreredményekből derítik ki a szakemberek. Most pedig nézzük mi a vashiány és hogyan kezelhető.

A vas szerepe a testben

A legtöbb ember tudatában van annak, hogy a vasra nagy szüksége van a szervezetnek, de azt nem, hogy miért. A vas fontos szerepet játszik a vörös-és fehérvérsejt termelésben, a stressz-rezisztenciát a megfelelő immunműködést és a fehérjék metabolizálását is segíti. A vasnak kulcsfontosságú szerepe van az immunrendszer sejtjeiben található enzimek azonosításában, amelyek megtámadják a külvilágból érkező baktériumokat, gombákat, vírusokat és semlegesítik őket, mielőtt megbetegítenék a szervezetet.

Legjobb vasforrás

A vörös húsok, máj, baromfiús, halak, de ezen felül még a szilva, mazsola, füge, kajszibarack, banán, dió, pisztácia, bab, lencse, hajdina és őszibarack is nagy mennyiségben tartalmazza. A zöldségek és gyümölcsök többsége C-vitamint is tartalmaz, mely segíti a vas felszívódását a szervezetben.

Vashiány tünetei:

Krónikus fáradtság, gyenge immunrendszer, sápadt bőr, légzési nehézségek, állóképesség hiánya, torokszorítás.

Ha ezeket a tüneteket észleli, mindenféleképp fordulj orvoshoz. Laborvizsgálat után kiderül van-e vashiány, vagy egyéb gyulladás a szervezetben. Ezek után elkezdődhet a célzott kezelés is.

Az ételek mellett étrendkiegészítőket is szedhetsz, de ott kellő figyelemmel válaszd ki a megfelelőt. A rosszul választott termék emésztési gondokat is okozhat.

Bár a vas toxicitása alacsony, mégis a legjobb, ha nem lépi túl a javasolt bevitelt:

7-12 hónapos gyermekeknek: 11mg/nap

1 és 3 év közötti gyermekek: 7 mg / nap

4-8 éves gyermekek: 10 mg / nap

 

Nők 14-18 éves korig: 15 mg / nap

Nők 19-50 éves korig: 18 mg / nap

Nõk 51+: 8 mg / nap

 

Férfiak 14-18 éves korig: 11 mg / nap

Férfiak 19+ felett: 8 mg / nap

Érdemes évente egy laborvizsgálatot csináltatni, hogy tudd minden rendben van a szervezetedben. Ha pedig egy kis eltérés van, akkor sem kell megijedni, jobban kell figyelni az egészségedre, mozogni, megfelelően táplálkozni és vitaminokat szedni. Ezek a kis trükkök általában sokat segítenek, hogy újra egyensúlyba kerüljön a szervezeted.

Nézz körül a kiváló minőségű étrendkiegészítőket tartalmazó webshopunkban!

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ