A túlsúly probléma

0
83

A túlsúly a jelen egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A túlsúlyos és az elhízott emberek száma ötévente duplájára nő. Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 40%-a túlsúlyos és kb. 20%-a elhízott.

Igaz genetikai hatások is szerepelnek a testtömeg kialakulásában, a túlsúly oka vitathatatlanul az, hogy a bevitt kalória több mint az elégetett kalória. Ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, szervezetünk zsír formájában elkezdi azt elraktározni. Így alakul ki a túlsúly, melynek hatására további betegségek léphetnek fel. Csak a leggyakrabban előfordulókat említve: magas vérnyomás, cukorbetegség, kóros vérzsír-szint, érrendszeri betegségek, ízületi problémák vagy rosszindulatú betegségek. Tehát az elhízás krónikus betegség, amely folytonos kezelést igényel.

Az elhízásnak két fajtája van. Az “alma” típusú, vagyis a hason jelentkező súlytöbblet, ami elsősorban magas vérnyomásra, cukorbetegségre, infarktusra, agyvérzésre, magas vérzsír-szintre hajlamosít. A másik a “körte” típus, ami a csípőre, és combokra terjed ki. Ez általában nem okoz komolya egészségügyi problémát, csupán esztétikailag zavaró, legfeljebb visszérbetegségre hajlamosít.

Próbáljuk megőrizni testsúlyunkat és elkerülni az elhízást, ha már súlyfelesleggel küzdünk, tegyünk ellene, egészségünk érdekében!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ