A reflux betegség, járjon utána a tüneteknek, előzze meg a nagyobb bajokat!

0
1300
Reflux és a gyomorégés

A reflux betegség megítélése napjainkban

A reflux betegség a leggyakoribb emésztőrendszeri probléma. Tüneteit a népesség közel fele tapasztalja. Sokan nem gondolják, hogy a gyomorégés, a savas íz a szájban vagy égő érzés a torokban, a krónikus köhögés és a mellkasi fájdalom mind a reflux betegség velejárói lehetnek. A panaszokat az emberek ráfogják helytelen étkezési szokásaikra, a stresszel teli rohanó életvitelükre.

Magyarországon a nyugati országokhoz hasonlóan a felnőtt lakosság körében igen nagy arányban fordul elő a betegség, körülbelül minden harmadik embert érint. A reflux betegséggel sokan élnek együtt, egyre többen szenvednek a tünetektől, mégis kevesen fordulnak orvoshoz.

Az emberek általában hozzászoknak a tünetekhez, vagy öngyógyító módon vény nélküli készítményekkel segítenek magukon, és csak akkor fordulnak szakemberhez, ha a tünetek már jóval súlyosabbak.

A reflux orvosi kezelést igényel

A reflux betegség háttere

A kórképet elsőként Dr. A. Winkelstein írta le 1935-ben, aki a nyelőcső nyálkahártya eltérést a gyomor savas váladék károsító hatásával hozta összefüggésbe.

Sokan úgy gondolják, hogy a gyomorégés az étkezés természetes velejárója. Bár ezt a fájdalmat gyakran érezzük étkezés után, esetleg étkezések között, ennek kiváltó oka mégsem maga az étkezés.

A reflux gyakran más betegségek tüneteinek hátterében áll, ezért a szakirodalom „álarcos fojtogatónak” is nevezi.

Gyomor baktériumokkal

Magyarországon a betegség alig ismert, és sokszor a kezelt betegek sincsenek tisztában gyógyulásuk és a reflux kezelésének lehetőségeivel.

Átmeneti is lehet

A reflux egészséges embereknél, természetes körülmények között is előfordulhat. Ilyenkor még a nyelőcső nyálkahártyát védő és károsító tényezők egyensúlyban vannak. Akkor alakulnak ki a reflux tünetei, ha ez az egyensúly felborul, és a folyamat állandósul. A stressz felodásához szükséges technikák elsajátításával, étrendi szokásaink egészségessé tételével sokat tehetünk a reflux tüneteinek elkerüléséért.

 

A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.

A reflux következtében jelentkező panaszok, tünetek, esetleg szövődmények összességét nevezzük a reflux betegségnek.

További cikkek a témában

A megfelelő táplálkozás is sokat segíthet reflux esetén. A könnyen emészthető, természetes zsiradékok, mint például az extraszűz olivaolaj, sokat enyhíthet a már kialakult reflux betegség esetén is.

Tudjon meg többet Olaszország legkiválóbb extraszűz olívaolajáról itt!

Modione Extraszűz olivaolaj

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ