A pozitív életszemlélet hátrányai – Tudtad, hogy beteggé tesz, amikor hazudsz magadnak?

0
406
Pozitív életszemlélet, elfojtás, dühkitörés

A pozitív életszemlélet káros is lehet?!

Talán mostanra neked is eleged van azokból a mézes-mázosan mosolygó tanácsadókból, akik szerint ahhoz, hogy jól érezd magad és sikeres legyél, semmi mást nem kell tenned, mint folyamatosan pozitívan gondolkodni!

Örömmel értesítünk, hogy az amerikai terapeuták egy csoportja szerint az, ha mindig csak az élet napos oldalát nézzük, néha akár még káros is lehet! A New York Times arról számol be, hogy ezek a terapeuták nagyon aggódnak a „légy vidám” agresszív kampánya miatt.

A pozitív életszemlélet hazugság is lehet!

Az Amerikai Pszichológusok Egyesületének konferenciáján még egy szimpóziumot is tartottak a „Lenézett Szkepticizmus Előnyei” címmel. Ha minket kérdezel, szerintünk nemes cél vezérli őket!

Szembe akarnak szállni a „mindig csak optimistán” mozgalommal, hogy tudatosítsák benned azt, amit valahol mélyen Te is tudsz. Ha mindenáron megpróbálsz boldog lenni, vagy boldognak tetteted magad, még akkor is, ha az életed nem éppen ilyen, az bizonyos körülmények között az elfojtott érzelmek csúnya kitörését okozhatja.

Pozitív hozzáállás - nem mindig nyerő!

 

A pozitív életszemlélet elfojtáshoz, majd dühkitörésekhez vezethet

Miért? Az, hogy mérges vagy, rosszul érzed vagy sajnálod magad, mind természetes és helyes reakció nagyon sok élethelyzetre. Ezek ellenkezőjének a folyamatos tettetése nemcsak képmutatás, hanem egészségtelen is.

Hogyan tud a pozitív életszemlélet kárt okozni? Úgy, hogy ha nem valós érzés van mögötte, az hatalmas belső feszültséget gerjeszt benned.. Egy másik tanulmány szerint, melyet szintén ezen a konferencián ismertettek, néhányan még azoknál is, akik boldognak vallják magukat, emelkedett kortizon szintet tapasztaltak.

Pozitív életszemlélet, őszinte érzelmek

A kortizon egy stresszhormon, mely növeli a vércukorszintet, megemeli a zsírsavak kibocsátását a zsírsejtekből, ezáltal a magas vérnyomás, cukorbetegség stb. kialakulásának kockázatát növeli. Tehát, legalábbis az emberek egy részére nézve, az, hogy boldognak vallják magukat mikor nem azok, nyilvánvalóan ártalmas.

A pozitív életszemlélet nehezíti a kudarc elviselését, mivel óriási feszültséget okoz!

Ezek a terapeuták azt is állítják, hogy az örökös pozitív hozzáállás egyenesen megnehezítheti, hogy bizonyos élethelyzetekkel megbirkózz! Ha ugyanis mindig csak a pozitív dolgokra fókuszálsz, nem veszed észre az árulkodó jeleket, melyek nélkül nem tudsz felkészülni egy esetleges kudarcra, így az jóval nagyobb sokkot fog okozni a kelleténél.

Pozitiv hozzáállás és a kudarc

A lényeg, hogy az optimista hozzáállás mellett azért figyeljünk oda a többi tényezőre is! Ne söpörjük a szőnyeg alá az esetleges sikertelenségre utaló jeleket sem. Legyünk bizakodóak, de ne legyünk elbizakodottak.

A sikerre az esély mindig 50%! Vagy sikerül, vagy nem. Rendben, igaz, néha az esélyeinket azért sikerül feljebb tornázni, de néhány százalékot adjunk mindig a “véletlennek” is! Így nem lesz akkora a csalódásunk.

Miért előnytelen, ha csak a jót várod mindig?

Például a megrögzött optimista egy állásinterjúra, vagy beszédre úgy készül, hogy csak arra gondol, milyen nagyszerűen fog sikerülni. Emiatt lehet, hogy nagyon nehéznek fogja érezni, ha egy nem várt visszajelzést vagy negatív kritikát kap, hiszen sosem készült fel rá!

Vele ellentétben a pesszimista sokkal felkészültebb az olyan helyzetekre, amikor az erőfeszítéseinek eredménye pontosan olyan rossz, mint ahogyan várta.

pozitiv hozzáállás a kudarcokhoz is!

Szóval, egyáltalán ne szégyelld elmondani, ha nem tetszett ez a cikk! Nem bántódunk meg rajta, hiszen nem is vártunk mást. Noha lehet, hogy jobban járunk, ha nem vagyunk megrögzötten optimisták, az élet élvezete azért mégis határozottan jótékony hatással van az egészségre.

Igyekezz ügyelni az egészséges optimizmusodra, de azért figyelj az összes egyéb szempontra is!

További cikkek a lélek dolgairól

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ