A méhméreg allergia tünetei – Nyáron erre is figyelni kell!

0
558
A méhméreg allergia életveszélyes lehet!

A méhméreg allergia nyáron megkeseríti a betegek életét, hiszen gyakorlatilag mindenütt veszély leselkedik rájuk! Különösen nehéz egy kisgyerekre állandóan vigyázni, figyelni. Ha megcsípi a méh a gyermeket, nagyon hamar kell cselekedni, beadni az injekciót,vagy azonnal orvost hívni!

A méhméreg allergia életveszélyes lehet!

Méhcsípés, darázscsípés különösen víz mellett gyakori, hiszen ők is szomjasak a nagy melegben! Csípésre leginkább akkor vetemednek, ha megtámadva érzik magukat. Ezért nem a legjobb stratégia elkezdeni csapkodni, kézzel hessegetni, ha a közelünkbe repül! A legjobb nyugton maradni, ha bírunk, míg elrepül. Ha nagyon félünk tőle, akkor ruhadarabbal próbáljuk inkább odébb tessékelni.

A méh vagy darázscsípés egy egészséges emberre nézve fájdalmas ugyan, de teljesen veszélytelen. A csípés helyén általában piros, fájdalmas duzzanat alakul ki. Ez –bár nagyon kellemetlen, – a legtöbb esetben semmi ok nincs az aggodalomra.

A méhméreg allergia életveszélyes lehet!

A méhméreg allergia – Amikor perceken múlhat az élet!

A méhméreg allergia viszont nagyon veszélyes! Akár tragédiát is okozhat, ha a csípést követően 30 percen belül az egész szervezetet érintő allergiás reakció, ún. anafilaxia lép fel.

A méhméreg allergia tünetei

Súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, A test több pontján is megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulás, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, hidegrázás, de akár teljes eszméletvesztés is előfordulhat.

Mit tegyünk ilyenkor és mit ne?

Azonnali sürgősségi ellátást igényel, inkább még a gyanúra is hívjunk orvost! Ilyen esetben haladéktalanul be kell adni a combizomba az életmentő adrenalin injekciót és azonnal mentőt kell hívni!

Ha a beteg már tud az allergiájáról, általában magánál hordja, így segíthetünk neki beadni az injekciót. Soha ne hagyjuk magára, legyünk mellette, amíg kiér a mentő. Életveszélyes anafilaxiát egyébként hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat. A többi rovar csípése csak jórészt ártalmatlan, – bár kellemetlen- reakciót vált ki.

Mikor nem méhméreg allergia, hanem egészséges reakció – még ha látványnak ijesztő is?

A méhcsípés során méreganyag kerül a szervezetbe, ez pedig minden esetben kisebb-nagyobb helyi reakciót, akut gyulladást vált ki, ami gyerekeknél jóval ijesztőbb lehet. Ha a csípés helyével egybefüggő területen jelentkezik, függetlenül attól, hogy milyen ijesztően néz ki vagy mennyire tartós, nem kell aggódnunk.

Például ha valaki darázsra vagy méhre rálép, nagy valószínűséggel megdagad akár az egész lába. Ha ezen kívül más tünete nincs, akkor csupán tüneti kezelést igényel, kivizsgálás nem szükséges. Ilyenkor antihisztamin tartalmú, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használatát, a bőrfelület hűtését, illetve végtagok esetében annak felpolcolását javasolják az allergológusok.

A méhméreg allergia tünetei nem mindig jelentkeznek azonnal!

Ha a méhcsípést követő két napon belül a csípés helyétől távolabbi bőrfelületen kiütéseket észlelünk, légzési, keringési zavar és hasi panaszok lépnek fel, azonnal szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek a méhméreg allergia tünetei lehetnek!

A méhméreg allergia

Az allergiás reakciók a csípést követően csak később, még 48 órán belül is jelentkezhetnek. Ilyenkor azonban már nem jelentenek akkora veszélyt. Ilyen esetben is keressenek fel egy rovarméreg allergiások kezelésével foglalkozó allergológus szakorvost, aki kideríti, mi okozta az allergiás tüneteket.

Ún. rizikó-elemzést végez a vérvizsgálatok, bőrpróba és a tünetek alapján, Ezt követően megbeszélik, hogy igényli-e a páciens a 3-5 éven keresztül tartó, rovarméreg-alapú immunterápiát. Az allergológus emellett a sürgősségi ellátás lépéseiről is tájékoztatja a beteget, begyakoroltatja vele, mi a teendő vészhelyzet esetén, illetve ellátja a szükséges gyógyszerekkel.

Milyen egyéb vészhelyzetet jelenthetnek még a méhek?

Az is életveszélyes helyzetet jelent, ha valaki véletlenül lenyeli a darazsat vagy a méhet. A szájban, garatban kialakuló duzzanat ugyanis elzárhatja a felső légutakat és légzési nehézséget, akár fulladást okozhat. Ilyen esetben nincs idő mérlegelni: azonnal ki kell hívni a mentőt!

A méhméreg allergia megelőzhető?

Sajnos olyan teszt jelenleg nem létezik, amely már a csípést megelőzően kimutatná a méhméreg allergiát, illetve azt, hogy csípés esetén ki milyen tünetet fog produkálni. A méhméreg allergia viszonylag ritka, a gyerekek 0,4-0,8 %-át, míg a felnőtteknek kb. 3 %-át érinti a méh-, vagy darázsméreg allergia.

Ha a csípés után pár nappal piros csíkot észlelünk

Nem allergiás reakció, de szintén orvosi ellátást igényel, ha nyirok- vagy érgyulladás alakul ki a méhcsípést követően. Erre a csípés helyétől a törzs felé kiinduló piros csík utal.

Ez valamilyen fertőzésből ered. A méhcsípéskor a fullánkkal nemcsak a méhméreg, hanem valamilyen baktérium is bekerült a szervezetbe. Ha észleljük a piros csíkot méhcsípést követően, elég a háziorvost felkeresni, aki antibiotikumos kezelést ír majd elő.

További cikkek betegségekről

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ