2-es típusú cukorbetegség kialakulása, tünetei – Mire figyeljünk, hogy időben kiderüljön?

0
654
Cukorbetegség, vércukormérés

2-es típusú cukorbetegség közismert nevei: késői kezdetű, felnőttkori, nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz

A „felnőttkori” és a „késői kezdetű” cukorbetegség elnevezések oka az lehet, hogy általában a 30. életév után alakul ki azoknál, akik genetikailag hajlamosak rá. A nem megfelelő életmód szintén szerepet játszhat kialakulásában. Sajnos ma már egyre fiatalabb korban, gyermekeknél is egyre gyakoribb, elsődlegesen az elhízás miatt.

Másik elnevezése, a „nem inzulinfüggő cukorbetegség” pedig szintén beszédes, mivel a II. típusú cukorbetegeknél eleinte még valóban nem szükséges az inzulin használata, csak a késői stádiumban, amikor már fordul át 1-es típusúvá.

Mitől alakul ki?

Alapja, kialakulásának leggyakoribb oka az, hogy a szervezetben termelődő inzulin nem képes a vércukorszintet megfelelő mértékben csökkenteni, – ez vezet az inzulinrezisztenciához.

2-es típusú cukorbetegség tünetei, okai

Ez az állapot sokáig nem okoz semmilyen tünetet, még a vércukorszint is normál értékeket mutat. Ennek az az oka, hogy a szervezet a szokásosnál több inzulint termel, amivel egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciás állapotot.

Mikor jelentkeznek a 2-es típusú cukorbetegség tünetei?

A 2-es típusú diabétesz tünetei akkor jelentkeznek, amikor a szervezet már nem tudja ezt az egyensúlyt fenntartani. Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy a szokásosnál nagyobb mértékű inzulintermelés következtében a hasnyálmirigy kimerül és lecsökken az inzulintermelő képessége.

Abban az esetben tehát, ha Önnek 2-es típusú cukorbetegsége van, szervezete kevésbé érzékeny az inzulinra, melynek feladata, hogy a cukrot a sejtekbe juttassa. Szervezete termel inzulint, de ez a mennyiség nem tudja fenntartani az ideális vércukor-értékeket.

2-es típusú cukorbetegség jellegzetességei

A fogyókúrák, diéták ellenére egyre túlsúlyosabb, sokkal nagyobb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, mivel elhízás nélkül ez a típusa csak nagyon ritkán alakul ki.

2-es típusú cukorbetegség oka lehet az elhízás

A betegség első tünetei

Gyakori szomjúságérzet és vizeletürítés

Előfordulhat, hogy valaki már évek óta cukorbeteg, csak nem tud róla! Ha gyakori szomjúságérzet gyötri és túl gyakori a vizeletürítés, fennáll a veszélye a cukorbetegségnek.

A szervezet a felesleges cukormennyiséget a vizelettel üríti, jelentős mennyiségű vízzel együtt távozva a szervezetből. Ez a magyarázata a szomjúságnak és a gyakori ürítésnek. A diabétesz elnevezés görög eredetű és igen beszédes, ugyanis bő vizelést jelent.

Cukorbetegség, szomjúságérzet

Homályos látás

Bár inkább az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző, a magas vércukorszint miatt a 2-esnél sem ritka tünet. Oka a szövetek víztartalmának csökkenése, közte a szemlencséé is, emiatt romolhat a látás.

Lassan gyógyuló sebek, gyakori fertőzések

Mindkét típusú cukorbetegségre jellemzőek ezek a tünetek, nem szabad elhanyagolni őket! Az immunrendszer gyengülése az oka, különösen a hólyag-és hüvelyi fertőzések gyakoriak a gyenge immunvédelem miatt..

Bőrelváltozások

A bőrön bársonyos tapintású, sötét foltok alakulhatnak ki leggyakoribb hónaljban és nyakon. 2-es típusú cukorbetegség jellemző tünete.

Hogyan előzheti meg a kialakulását?

Kalóriaszegény diétával, rendszeres, intenzív tornával, aktív életmóddal megelőzhető! Sajnos az orvostudomány még nem talált megoldást, mellyel könnyíthetnénk az ilyenkor szükséges megszorításokon, melyeket életmódunkba kell illesztenünk.

Cukorbetegeknek diáta

A 2-es típusú diabétesz súlyosbodásának szakaszai,  velejárói

Az inzulintermelődés csökkenésével bizonyos esetekben már szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

Előrehaladottabb állapotban már inzulinpótlás is kell a vércukorszint normalizálásához.  A legsúlyosabb esetben pedig a teljes inzulinmennyiséget pótolni kell. Ez az a helyzet, amikor a 2-es típusú cukorbetegség már áthasonul 1-es típusúvá.

Cukorbetegség, inzulin beadása

2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorai

A pontos okát még nem derítették ki a tudósok, de annyit már tudunk, hogy bizonyos tényezők megléte fokozza a kockázatot:

  • Elhízás
  • Szülők, nagyszülők között már volt cukorbeteg
  • Csökkent glükóz tolerancia
  • Terhességi diabétesz

További cikkeink Betegségek témakörben

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ